Дует TVORCHI став переможцем национального відбору на Євробачення-2023.

17 грудня пройшов национальний відбір на пісенний конкурс Євробачення-2023, повідомляє інтернет-журнал Соліст. Україна виграла минулий конкурс, гурт Калуш Оркестра (Kalush Orchestra) з піснею Стефанія став переможцем Євробачення-2022, але проводити наступний пісенний конкурс вирішили в англійському Ліверпулі. Россійська військова агресії не дає можливості безпечно провести цей європейський пісенний конкурс у Києві.

Особливостью цьогорічного українського национального відбору на Євробачення-2023 є те, що глядачі та слухачі в Україні мали змогу обрати жюрі конкурсу голосуванням в інтернет через мобільний застосунок Дія.

Ними стали — популярна українська співачка Джамала, лідер рок-гурту “Антитіла” Тарас Тополя та вокалістка рок-гурту “Hardkiss” Юля Саніна.

Дует TVORCHI на сцені нацвідбору на Євробачення-2023

Музичним продюсером цьогорічного відбору став Дмитро Шуров (Pianoboy).Він прослуховував заявки, треки, робив музичний вибір майбутніх конкурсантів, які бажали приймати участь у нацвідборі на Євробачення.

Ведучими на сцені цього року були — Тімур Мірошніченко, співачка Злата Огнєвич та солістка гурту “Go A” Катерина Павленко.

Заявок від виконавців було подано більше трьохсот. Вже з них вибрали з початку 30-ку кращіх, а потім вже десятку тих, хто буде приймати безпосередею участь в конкусі в прямому ефірі перез глядачами та жюрі конкурсу.

В цю десятку відібрали: скрипаль, вокаліст, молодший сержант ЗСУ Moisei, співак Demchuk, гурт OY Sound System, співачка FINKA, співачка Angelina, дует Temder Blanche, гурт 2TONE, співачка Jerry Heil, співачка, бандуристка KRUTЬ, дует TVORCHI.

Підтримати Україну

Стяг України

Музичний продюсер Дмитро Шуров зробив гарний відбір конкурсантів для прямого ефіру — від молодих виконавців, гуртів до вже відомих в Україні. 17 грудня відбувся виступ цих конкурсантів. Задача жюрі була дати оцінку виступам, щоб визначити, хто з цієї десятки може краще виступити та представити Україну на сцені Євробачення в Ліверпулі.

Почалося музичне шоу з виступу всіх учасників та Дмитра Шурова з українською піснею “Ой, у лузі червона калина”. В обработці Дмитра Шурова вона зазвучала по іншому, більш сучасно. Спільне виконання додало колориту цій відомій пісні.

Далі вже виступали конкурсанти.

Скрипаль, вокаліст Moisei виступив добре, дуже гарно звучала його скрипка в музичному супроводі співу, але його вокал, спів ще був не дуже майстерним для сцени Євробачення.

Другими виступав гурт “OY Sound System”. Вони виконують сучасну, електронну музику. Вокалістка гурту розповіла, що ця музика ще не здобула широкого загалу в Україні. Вони вперше приймають участь в нацвідборі Євробачення.

Їх виступ з піснею “Ой, тужу” був музично та вокально різноманітним — поєднання сучасної, електронної музики з українськими народними мотивами. Жюрі відмітили сильну енергетику, яка йде від живого виступу вокалістки, але з призми успіху на Євробаченні цю пісню буде важко наспівувати глядачам та слухачам.

Третім виступав Demchuk. До виступу він розказав, що вже має досвід різноманітних конкурсів з дитинства, навіть виступав на сцені тв-шоу “Голос країни”.

Виступ Demchuk

Його виступ з піснею “Alive” був приємним, сучасним, майстерним. Жюрі та глядачі помітили, що він схожий на відомого співака Еда Ширана. Тим паче, що Тарас Тополя знайомий з Едом Шираном, навіть мав з ним можливість творчої співпраці.

Молода співачка Jerry Heil (Яна Шемаєва) вже відома в Україні. Вона написала та виконує самостійно вже багато пісень, які подобаються її аудіторії та фанатам. Вона розповіла, що отримала бажане запрошення та навчається зараз у США в унівеситеті Берклі на композитора, що робить саундтреки для фільмів.

Виступ співачки  Jerry Heil

Вона виступила з піснею “When god shut the door”, в якій звучала англійська та українська мова. Від жюрі її виступ прокоментувала Юля Саніна, де похвалила співачку за її творчість, за її нові українські пісні. Також Юля прокоментувала критику на пісню Jerry Heil в мережі інтернет, звинувачення в плагіаті. Юля сказала, що спеціально до ефіру спілкувалась з музичним експертом, який зазначив, що плагіату в цій пісні не має.

Та пісня, виступ Jerry Heil дещо нагадував вже виступи наших співачек на Євробаченні. А жюрі чекало щось нове від виконавців.

Гуцулка та співачка FINKA відроджує в своїй творчасті народні традиції свого краю, то її виступ з піснею “Довбуш” був приємним для всіх.

Співачка Марина KRUTЬ заспівала пісню про кохання. Вона розповіла, що її “Колискова” написана для її близької людини. Її виступ з бандурою дуже сподобовся всім.

Далі виступив молодий дует Temder Blanche, який справив дуже приємне враження своєю піснею. І це відмітило і жюрі. Та на сцену в Ліверпулі треба виходити з чимось іншим.

16-річна дівчина, співачка Angelina заспівала ніжну пісню про сильні відчуття. Вона добре показала себе в конкурсі “Голос. Діти” і на сцені нацвідбора виступила гарно.

Гурт 2TONE виступив з піснею “Квітка”. Вони виступили драйвово, кайфонули від свого виконання, але співали десь в себе, з закритими очима. На цей недолік їм вказало і жюрі.

Закривали список конкурсантів дует TVORCHI. Вони вже вдруге приймають участь в такому відборі. За цей час вони написали новий музичний альбом, получили за нього українську премію Yuna.

Їх пісня Heart Of Steel про силу і незламність українців, так сказали самі виконавці. Їх музичний номер, виконання пісні були відповідними до стандартів Євробаченні — сучасно, музикально, професійно. Так їх відзначило і жюрі нацвідбору.

Після виступу всіх учасників було оголошене голосування глядачів. Цього року це можливо було зробити через мобільний застосунок Дія! Це унеможливило всі фальшування голосування через СМС, які лунали в минулих роках на адресу конкурсантів та їх команд і прихільників.

Голосування глядачів тривало годину. За цей час жюрі обрало свою трійку переможців та ще глядачі змогли получити насолоду від виступів Дмитра Шурова , Джамали та Вєркі Сердючки, просмотру фільму про минулорічних переможців Євробачення Kalush Orchestra.

Виступ Веркі Сердючки

Також мала змогу виступити переможниця нацвідбору на дитяче Євробачення Злата Дзюнька.

Трійка переможців від жюрі:

- 8 балів Jerry Heil;
- 9 балів TVORCHI;
- 10 балів KRUTЬ.

Глядачі були з жюрі майже одностайними, але на перше місце по сумі балів вийшли — дует TVORCHI. За них проголосувало найбільше глядачів - більше 54 тисяч. В підсумку — 19 балів.

Марина KRUTЬ получила від глядачів треттє місце — це 8 балів. В підсумку — 18 балів.

Друге місце від глядачів здобула Jerry Heil — в підсумку 17 балів.

Якби в конкурсантів була рівна кількість балів, то перевагу мав би той, за кого більше віддали голосів глядачі.

Переможці нацвідбору - Андрій Гуцуляк та Джеффрі Кенні — дует TVORCHI буде представляти Україну на пісенному конкурсі Євробачення в Ліверпулі. Півфінали конкурсу відбудуться 9 та 11 травня, а гранд-фінал Євробачення-2023 – 13 травня.

Більше відео, фото, новин про национальний відбір на Євробачення-2023 дивіться на сайті Суспільне.

Слідкуйте за музичними та іншими подіями на сторінках інтернет-журналу Соліст.

Матеріали на тему музики

Гурт Бумбокс у жовтні дав серію концертів у Польші.

Гурт Антитіла записав англомовну версію пісні Hello та оприлюднив на неї новий кліп.

Гурт Океан Ельзи оприлюднив відео на свою нову пісню "Квіти мінних зон"

Українські відомі музичні зірки заспівали разом на підтримку України.

Українські зірки Олександр Пономарьов, Михайло Хома, Тарас Тополя, Євген Кошовий, Юрій Ткач, Петро Чорний заспівали разом на підтримку України.