інтернет-журнал Соліст
Solist интернет - журнал
грудень 2020р.
Пользовательского поиска

Президент В. Зеленский выступил с докладом о внешнем и внутреннем состоянии Украины.

Новим законом №1071-IX встановлена фінансова допомога в 8 тисяч грн для підприємців та найманих робітників в Україні.

10 грудня новий прийнятий закон України №1071-IX (законопроект №4429) "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", який ініцював та підписав Президент В. Зеленский, був офіційно опублікований.

Нагадаю, що цим законом №1071-IX оновлені державні програми фінансовой підтримки підприємців та найманих працівників за рахунок виплати одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити частину заробітної плати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, а також одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання з метою збереження робочих місць найманих працівників та одноразової компенсації суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Згідно п.1 т.2 цього закону застрахована особа має право на отримання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам у розмірі вісім тисяч гривень.

Хто може отримати цю допомогу в 8 тисяч грн?

1. Застрахована особа, яка має бути найманим працівником суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань станом на 31 жовтня 2020 року із визначених "Переліком видів економічної діяльності", який формує Кабінет Міністрів.

2. ФОП, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань станом на 31 жовтня 2020 року із визначених "Переліком видів економічної діяльності".

Які підприємці не мають права на таку допомогу?

- державна реєстрація яких на дату набрання чинності цим Законом становить менше трьох місяців;

- які на дату набрання чинності цим Законом сплатили у 2020 році єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за себе менше ніж за три місяці;

- основний вид економічної діяльності яких на 31 жовтня 2020 року не відносився до "Переліку видів економічної діяльності";

- які є найманими працівниками та фізичними особами – підприємцями одночасно;

- підприємницька діяльність яких на дату набрання чинності цим Законом, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, припинена.

Допомога не надається найманим працівникам юридичних осіб та підприємців:

- які на дату звернення працюють у суб’єкта господарювання, що не нарахував єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за третій квартал 2020 року;

- які працюють у суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого на 31 жовтня 2020 року не відносився до "Переліку видів економічної діяльності";

- які працюють у суб’єкта господарювання за сумісництвом;

- середня заробітна плата яких перевищує тридцять тисяч гривень на місяць. При цьому для обчислення середньої заробітної плати враховуються усі місяці третього кварталу 2020 року;

Ці умови викладені у пп.1 та 2 п.2 ст.2 цього закону №1071-IX.

Допомога буде виплачуватись пенсійним фондом.Списки на допомогу буде формувати Міністерство цифровізації.

Потрібно подати Заяву в електроній формі. Заяву можливо подати через державний веб-портал Дія, або за допомогою мобільного додатку Дія.

Увійти на сайт або добаток Дія можливо за допомогою електронного підпису, або за допомогою ідентифікації через Банкінг. Перелік банків для авторизації - достатній для вибору.

У Заяві про виплату одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам зазначається:

- прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) особи, її дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);

- адреса місця проживання;

- підтвердження відповідності застрахованої особи положенням цього Закону;

- номер банківського рахунка для виплати одноразової матеріальної допомоги – за стандартом IBAN.

Програма автоматично перевіряє відповідность виду діяльності ФОП, юридичної особи встановленому "Переліку видів економічної діяльності".

Заявку треба подати до 31 грудня. Ті, хто надасть Заявку до 21 грудня, зможуть отримати допомогу вже в цьому році.

Якщо застрахована особа подасть невірну інформацію, то гроші потрібно буде повернути.

Інформація по отриманню допомоги ФОП

Юридичні особи (далі – суб'єкти господарювання), які на дату набрання чинності цим Законом вимушено скоротили або можуть скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу працівників, у тому числі через простій, після впровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, за їх зверненням також можуть отримати одноразову матеріальну допомогу для виплати таким працівникам.

Розмір одноразової матеріальної допомоги, передбаченої цією статтею 3 закону, визначається пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати восьми тисяч гривень на одного працівника.

Консультацію можливо отримати на емейл, підписавшись на розсилку "Дневник предпринимателя", приславши своє запитання.

Підготував консультацію Андрій Зацепін 17.12.2020г.

Дневник предпринимателя

Подпишитесь на рассылку "Дневник предпринимателя. Украина."
Вы будете получать 2-3 раза в месяц новости, налоговые консультации в сфере предпринимательства в Украине. Только важное и актуальное. Без СПАМ.

Ваш email:
email рассылки Конфиденциальность гарантирована
email рассылки

Материалы по теме

По инициативе Президента В. Зеленского приняты законы по поддержке предпринимателей, малого бизнеса в Украине.

Упрощение ведение учета для предпринимателей, бизнеса на едином налоге в Украине с 1 января 2021г.

Верховная Рада приняла новый закон №3275 о социальных, экономических гарантиях граждан, бизнеса в Украине на период борьбы с эпидемией коронавируса COVID-2019.

Предприниматели Украины могут оформить и получить денежную помощь по частичной безработице на период карантина.

Вернуться на главную

Solist2.com.ua 2009-2020г. Реклама на сайте
© использование и копирование материалов сайта разрешается при наличии прямой ссылки на сайт и указания автора материала.
Электронный адрес сайта: solist2@gmail.com