ПИФ. Инвестиционный фонд MMCIS investments
интернет-журнал Солист.

Solist

интернет - журнал
октябрь 2011г.

Пользовательского поиска
Подарки, сувениры

Главная

Виктор Янукович принял участие в работе Саммита Инициативы Европейского Союза «Восточное партнерство».

6 сентября 2011г. В. Янукович выступил с трибуны Верховной Рады Украины.

8 июля 2011г. В. Янукович провёл обширную пресс-конференцию.

В. Янукович выступил на сессии Парламентской ассамблеи Совета Европы .

В. Янукович принял участие в XVII Саммите стран Центральной Европы.

Турне В.Януковича по Азии.

Ежегодное обращение Президента Украины В. Януковича к парламенту.

Год власти Президента В.Януковича.

В феврале 2011г В. Янукович посетил Польшу с официальным визитом.

В августе подписан Закон Украины «О государственном земельном кадастре».

Анализ нового Закона Украины «О принципах предупреждения и противодействия коррупции».

Приняты и подписаны законы №2763 "О доступе к публичной информации" и №7321 "Об информации".

 

Бывшего Премьер-министра Украины Тимошенко Ю.В. осудили на 7 лет лишения свободы.

11 октября 2011г. судья Киреев Р.В. вынес приговор бывшему Премьер-министру Украины Тимошенко Ю.В. Приводим Вам основные выдержки из приговора Тимошенко Ю.В., полностью ознакомиться с текстом приговора Вы можете ознакомиться на сайте Украинской правды.

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.10.2011 місто Київ справа №1-657/11

Печерський районний суд міста Києва в складі:
головуючого судді Кірєєва Р. В.
секретаря Табала Я.В.
за участі прокурора Байрачного А.Л., Микитенко О.П., Фролової Л. О., Шоріна М.О.,
захисників – адвокатів ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5,
захисників – близьких родичів ОСОБА_6, ОСОБА_7
представників цивільного позивача ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10
захисників свідків ОСОБА_11,ОСОБА_12,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві справу за обвинуваченням

ТИМОШЕНКО Ю.В., ІНФОРМАЦІЯ_1, українки, громадянки України, уродженки м. Дніпропетровська, з вищою освітою, заміжньої, Голови політичної партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", не судимої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1, фактично тимчасово проживаючої: АДРЕСА_2, АДРЕСА_3

- у скоєнні злочину, передбаченого ст. 365 ч. 3 КК України, - В С Т А Н О В И В:

У січні 2009року ТИМОШЕНКО Ю.В., обіймаючи посаду Прем’єр-міністра України, будучи службовою особою, всупереч вимогам ст. 19 Конституції України, використала надані їй владу та службові повноваження у злочинних цілях та, діючи умисно, вчинила дії, які явно виходили за межі наданих їй прав та повноважень, що спричинило тяжкі наслідки.

Злочин ТИМОШЕНКО Ю.В. було вчинено за таких обставин.

ТИМОШЕНКО Ю.В. з 18 грудня 2007року обіймала посаду Прем’єр-міністра України, відповідно до якої була наділена владними, організаційно-розпорядчими повноваженнями на керування роботою Кабінету Міністрів України, спрямовування її на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленою Верховною Радою України, які повинна була здійснювати з додержанням основних засад та в порядку, встановлених Конституцією України, Законом України "Про Кабінет Міністрів України" (N 279-VI від 16 травня 2008 року, в редакції, чинній станом на січень 2009року) та Регламентом Кабінету Міністрів України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007року №950.

Згідно частини 2 статті 2 Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про додаткові заходи щодо забезпечення транзиту російського природного газу по території України від 4 жовтня 2001року, ратифікованої Законом України N 2797-III від 15 листопада 2001року, яка набрала чинності для України 20 грудня 2001року, передбачено, що обсяги транзиту російського природного газу через територію України, а також розмір платежів у грошовій формі та/або обсяги поставок газу в рахунок оплати транзиту будуть уточнюватися на основі щорічних Міжурядових протоколів на відповідний рік.

Указом Президента України від 26 лютого 2008року №165/2008, для забезпечення реалізації домовленостей Президента України ЮЩЕНКА В.А. з Президентом Російської Федерації ПУТІНИМ В.В. щодо переходу на прямі схеми співробітництва в газовій сфері, досягнутими під час робочого візиту Глави держави до Російської Федерації та другого засідання Українсько-Російської міждержавної комісії 12 лютого 2008 року, були затверджені Директиви делегації України на переговори з Російською Федерацією з питань переходу на прямі схеми співробітництва в газовій сфері.

Відповідно до Директив, затверджених Указом Президента України від 26 лютого 2008року №165/2008, у жовтні 2008 – січні 2009 років делегацією НАК "Нафтогаз України" у м. Москві Російської Федерації велись переговори з ВАТ "Газпром" щодо прямих поставок природного газу в Україну у 2009 році, за результатами проведення яких, станом на 30 грудня 2008року українською стороною була узгоджена попередня домовленість між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" про ціну природного газу для НАК "Нафтогаз України" у сумі 235 доларів США за 1 тисячу куб. метрів газу та про вартість транзиту в сумі 1,8 долара США за транспортування 1 тисячі куб. метрів газу на 100 км відстані. За результатами домовленості був складений проект договору зі строком дії 1 рік, який сторони мали підписати 31 грудня 2008року.

Між тим, після офіційної заяви від 31 грудня 2008 року голови ВАТ "Газпром" МІЛЛЕР О.Б., в якій він оприлюднив кінцеву ціну на газ для НАК "Нафтогаз України" у сумі 320 доларів США за 1 тисячу куб. метрів, а також повідомив про те, що контракт на поставку газу за ціною 235 доларів США за 1 тисячу куб. метрів підписаний не буде, голова правління НАК "Нафтогаз України" ДУБИНА О.В., вважаючи, що зазначена ціна є необґрунтовано високою, зібрав делегацію НАК "Нафтогаз України" та, без підписання контракту, повернувся до України, повідомивши про це Президента України ЮЩЕНКО В.А. та Прем’єр-міністра України ТИМОШЕНКО Ю.В.

1 січня 2009 року закінчився строк дії Контракту, укладеного між НАК "Нафтогаз України" та компанією "РосУкрЕнерго АГ" на постачання в Україну природного газу у 2008 році за ціною 179,5 долара США за 1 тисячу куб. метрів та ставкою за транзит природного газу територією України у сумі 1,7 долара США за 1 тисячу куб. метрів на 100 км. відстані.

В період з 1 січня 2009року по 17 січня 2009року Російська сторона припинила постачання природного газу для України та для транзиту Європейським споживачам. Газотранспортна система України працювала в реверсному режимі – природний газ постачався споживачам на сході України із сховищ газу, що розташовані на заході.

17 січня 2009 року до м. Москви, для участі у переговорах з російською стороною на чолі урядової делегації України, прибула Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В., яка особисто зустрілась з керівництвом Уряду Російської Федерації та керівництвом ВАТ "Газпром". Під час зустрічі представники російської сторони зазначили, що ВАТ "Газпром" має намір постачати природний газ для України, за ціною, яка буде визначатися за спеціальною формулою, у якій за базовий рівень братиметься ціна 450 доларів США за 1 тисячу куб. метрів.

На нараді, що відбулась 18 січня 2009року по поверненню Прем’єр-міністра України ТИМОШЕНКО Ю.В. з Москви, Президент України ЮЩЕНКО В.А., враховуючи достатні на той час наявні запаси природного газу в Україні, які давали можливість забезпечувати потреби українських споживачів, дав доручення продовжувати переговори щодо укладення договору на прийнятних для України умовах. В той же час ТИМОШЕНКО Ю.В., бажаючи використати кризову ситуацію, що утворилась після закінчення 1 січня 2009року строку дії Контракту, укладеного між НАК "Нафтогаз України" і компанією "РосУкрЕнерго АГ" на постачання в Україну природного газу у 2008 році та припинення постачання газу до України та транзиту природного газу до країн Європи в особистих інтересах, діючи умисно, усвідомлюючи безпідставність та необґрунтованість вимог російської сторони на переговорах за її участю та участю керівництва Уряду Російської Федерації, ВАТ "Газпром" та НАК "Нафтогаз України" щодо підвищення вартості природного газу для України із залишенням незмінною ставки транзиту, бажаючи створити собі позитивний імідж ефективного керівника держави, який зміг розв’язати "газову кризу" у відносинах з Російською Федерацією напередодні президентських виборів в Україні, вирішила погодитись на вказані невигідні для України умови та, у будь-який спосіб, у тому числі шляхом перевищення службових повноважень, забезпечити укладання контрактів між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" купівлі-продажу та транзиту природного газу через територію України на період 2009-2019 років, безвідповідально ставлячись до наслідків своїх дій, допускаючи при цьому заподіяння майнової шкоди державі.

ТИМОШЕНКО Ю.В. мала досвід роботи в Кабінеті Міністрів України та, обіймаючи посаду Прем’єр-міністра України, розуміла, що відповідно до ст. 117 Конституції України Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов’язковими до виконання. В той же час, згідно вимог п. 6 ч. 1 параграфу 6 Регламенту Кабінету Міністрів України проекти директив розглядаються на засіданнях Кабінету Міністрів України, а згідно вимог частини 2 параграфу 46 Регламенту (в редакції станом на січень 2009року) з питань схвалення директив видаються розпорядження Кабінету Міністрів України.

Незважаючи на це, ТИМОШЕНКО Ю.В. усупереч ст.ст. 19, 114, 117 Конституції України, статті 44 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" №279-VI від 16 травня 2008 року (у відповідній редакції), параграфів 6 та 46 Регламенту Кабінету Міністрів України, 18 січня 2009року, діючи умисно, перебуваючи у приміщенні Кабінету Міністрів України за адресою: м. Київ, вулиця Грушевського, 12/2, підготувала та надала невстановленим слідством особам надрукувати розпорядчий документ – директиви Прем’єр-міністра України делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладення Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009 – 2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 року по 2019 рік. Указаними директивами передбачено головні завдання делегації НАК "Нафтогаз України", зокрема:

- при підписанні Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009 – 2019 роках для споживачів України керуватися умовами щодо закупівлі природного газу за прямим контрактом з ВАТ "Газпром", за формулою ціни, що містить складові базові нафтопродукти, які використовуються в Європейських країнах (мазут, газойль), передбачивши у 2009 році знижку в розмірі 20% від базового рівня ціни на газ, що визначається за підсумками домовленостей Прем'єр-міністрів України та Російської Федерації 17.01.2009 в розмірі 450 доларів США за 1 тисячу куб. метрів;

- передбачити в Контракті про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 рік ставку плати за послуги з транзиту в 2009 році в розмірі 1,7 долара США за 1 тисячу куб. метрів на 100 км відстані.

ТИМОШЕНКО Ю.В. була обізнана про те, що НАК "Нафтогаз України" відповідно до статуту та Закону України "Про господарчі товариства" є самостійним господарюючим суб’єктом, і вона, як Прем’єр-міністр України, не має права втручатися в його діяльність та давати вказівки у будь-якій формі про укладення договорів при здійсненні господарської діяльності, а також усвідомлювала, що зазначені нею у директивах умови при підписанні вказаних Контрактів є економічно невигідними та неприйнятними для України і призведуть до спричинення збитків державі.

Після виготовлення зазначених директив, перебуваючи у приміщенні Кабінету Міністрів України за вказаною адресою, Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В., продовжуючи виконувати дії з перевищенням влади та службових повноважень, особисто затвердила ці директиви та скріпила печаткою Кабінету Міністрів України.

ТИМОШЕНКО Ю.В., розуміючи незаконність своїх дій та бажаючи покласти відповідальність за схвалення директив, які містили явно невигідні для України позиції щодо ціни на природний газ та ставки транзиту, на Кабінет Міністрів України, надала примірник директив Першому віце-прем’єр-міністру України ТУРЧИНОВУ О.В. для їх затвердження на засіданні Кабінету Міністрів України 19 січня 2009року.

На засіданні Кабінету Міністрів України 19 січня 2009року члени Кабінету Міністрів України відмовились підтримати явно невигідні для України директиви, а тому проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Питання зовнішньоекономічної діяльності НАК "Нафтогаз України", яким передбачалось затвердити директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладення контракту купівлі – продажу природного газу в 2009 – 2019роках та контракту про обсяги та умови транзиту природного газу територією України на період з 2009 по 2019 роки, не був поставлений Першим віце-прем’єр-міністром України ТУРЧИНОВ О.В. на голосування.

ТИМОШЕНКО Ю.В., достовірно знаючи, що Кабінет Міністрів України відмовився підтримати директиви, діючи умисно, усвідомлюючи, що зазначені нею у директивах умови при підписанні Контракту купівлі-продажу природного газу у 2009 – 2019 роках для споживачів України і про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 року по 2019 рік є економічно невигідними та неприйнятними для України і призведуть до спричинення збитків державі, 19 січня 2009 року, перебуваючи у м. Москві та беручи участь у переговорах на чолі офіційної Урядової делегації, перевищуючи надані їй права та службові повноваження, усвідомлюючи протиправність своїх дій, перебуваючи у Будинку Уряду Російської Федерації у м. Москві, приблизно о 17.00 годині, після того, як голова правління НАК "Нафтогаз України" ДУБИНА О.В. відмовився підписати Контракти щодо купівлі-продажу природного газу та транзиту природного газу на умовах, запропонованих російською стороною, дала вказівки ДУБИНА О.В. щодо їх підписання та вручила йому зазначені директиви, обов’язкові для виконання, повідомивши йому недостовірну інформацію про те, що положення вказаних директив затверджені 19 січня 2009 відповідним розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Вважаючи, що директиви, затверджені Прем’єр-міністром України ТИМОШЕНКО Ю.В. є обов’язковими для виконання, голова правління НАК "Нафтогаз України" ДУБИНА О.В. підписав контракт на поставку газу між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" від 19 січня 2009 року № КП, а його перший заступник ДІДЕНКО І.М. контракт про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 року по 2019 рік від 19 січня 2009 року № ТКГУ.

Підписання на підставі вищезазначених директив, затверджених Прем’єр-міністром України ТИМОШЕНКО Ю.В., та виконання умов контрактів на поставку газу між ВАТ "Газпром" та НАК "Нафтогаз України" від 19 січня 2009року № КП та про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 року по 2019 рік від 19 січня 2009року № ТКГУ всупереч умовам Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про додаткові заходи щодо забезпечення транзиту російського природного газу по території України від 4 жовтня 2001року (ратифікована згідно із Законом України від 15.11.2001 № 2797-III), яка є невід’ємною частиною законодавства України, спричинило тяжкі наслідки державі в особі НАК "Нафтогаз України" у вигляді збільшення витрат на придбання імпортованого природного газу для виробничо-технологічних потреб в обсязі 3,639 млрд. куб. метрів на суму 194 625 386,70 доларів США, або 1 516 365 234,94 грн., необхідного для забезпечення нормальної діяльності газотранспортної системи з транзиту російського газу через територію України та спричинення збитків на вказану суму, яка більше ніж у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

В судовому засіданні підсудна ТИМОШЕНКО Ю.В. свою вину у вчиненні інкримінованого їй злочину та пред’явлений позов не визнала повністю та показала, що, дійсно, 19 січня 2009 року в місті Києві, на прохання Голови HAK "Нафтогаз України" ДУБИНА О.В., нею було видано окреме доручення Міністру палива та енергетики України та, в якості додатку до нього, затверджені директиви Прем’єр-міністра України делегації HAK "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках. В директивах не було потреби, а їх затвердження відбувалось для того, щоб на прохання HAK "Нафтогаз України", формалізувати результати переговорного процесу з урядовою делегацією Російської Федерації. Результати переговорного процесу вона оформила дорученням. Даний документ – окреме доручення Прем’єр-міністра України Міністру палива та енергетики України із додаванням до нього директив Прем’єр-міністра України делегації HAK "Нафтогаз України", не є правовстановлюючим документом, цей документ не є нормативно-правовим актом, цей документ має статус розпорядчого документу Прем’єр-міністра України, в якому інтегрована правова воля, викладена у інших правових документах, які були прийняті далеко задовго до 19 січня 2009року. Цим документом не визначено остаточні, вичерпні параметри для укладання відповідних зовнішньоекономічних контрактів. Цим документом лише переадресовано раніше закріплене у інших правовстановлюючих документах правову волю щодо рамкових параметрів для ведення переговорів між делегаціями HAK "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" та була відкрита правова можливість делегації HAK "Нафтогаз України" шляхом переговорів з ВАТ "Газпром" при підготовці проектів відповідних зовнішньоекономічних контрактів досягати кращих умов щодо поставки та транзиту газу з точки зору інтересів України.

Підсудна ТИМОШЕНКО Ю.В. ствердила в судовому засіданні, що вона не казала Голові НАК "Нафтогаз України" ДУБИНА О.В. про те, що рішення про підписання контракту на таких умовах, визначених в Директивах делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладення Контракту купівлі – продажу природного газу в 2009 – 2019роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019роки, було прийнято на засіданні уряду від 19 січня 2009року. Вважає, що до підписання газових контрактів між HAK "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" №КП купівлі – продажу природного газу в 2009 – 2019 роках та №ТКГУ про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019роки вона, як Прем’єр-міністр України, не мала жодного відношення. Контракти підписувались представниками HAK "Нафтогаз України", які самостійно проводили переговори, визначали умови контрактів, погоджували із російською стороною тексти контрактів тощо.

Підсудна ТИМОШЕНКО Ю.В. вважає, що в матеріалах справи відсутні докази наявності будь – яких елементів складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України, а факт скоєння злочину спростовується матеріалами справи.

Однак, покази ТИМОШЕНКО Ю.В. спростовуються і її вина у вчиненні злочину повністю доведена дослідженими в судовому засіданні доказами.

Зокрема, показаннями свідка ДУБИНИ О.В., який ствердив, що станом на січень 2009 року він обіймав посаду голови правління НАК "Нафтогаз України". Під час переговорів з головою правління ВАТ "Газпром" МІЛЛЕРОМ О.Б. в грудні 2008 року щодо ціни на газ та транзиту на 2009 рік російською стороною було запропоновано ціну на газ у сумі 235 доларів США за 1000 куб. м. та 1,8 долара США вартість транзиту газу. Після оприлюднення 31 грудня 2008року російською стороною ціни на газ 320 дол. США за 1 тис. куб. м. переговори були припинені, українська делегація відбула до України. 1 січня 2009року російська сторона повністю зупинила подачу природного газу для України, а з 4 січня 2009року було взагалі зупинено прокачування газу, тобто газ перестав подаватись і для потреб європейських споживачів. Переговори, що відбувались в подальшому, жодного результату не принесли.

Свідок підтримав покази, дані ним на досудовому слідстві про те, що 18 січня 2009року делегація НАК "Нафтогаз України" прилетіла до Москви для участі в подальших переговорах з ВАТ "Газпром". Під час зустрічі з МІЛЛЕРОМ О.Б. він зрозумів, що позиція російської сторони не зміниться, і вони будуть наполягати на базовій ціні 450 доларів США за 1 тисячу кубічних метрів. ДУБИНА О.В. вважав такі умови неприйнятними для НАК "Нафтогаз України". Наступного дня, 19 січня 2009 року, він зустрівся з ТИМОШЕНКО Ю.В. на саміті у Президента МЕДВЕДЄВА Д.А. з газового питання, і, після цього, вони поїхали до Будинку Уряду РФ. Дорогою він сказав ТИМОШЕНКО Ю.В. про те, що контракт з такими умовами, оскільки вважав їх категорично неприйнятними, він, без рішення уряду, підписувати відмовляється, на що ТИМОШЕНКО Ю.В. запевнила, що таке рішення буде. Пізніше в той же день, вже у Будинку Уряду Російської Федерації ТИМОШЕНКО Ю.В. надала йому Директиви Уряду від 19 січня 2009 затверджені, тобто підписані нею особисто та скріплені печаткою Кабінету Міністрів України, про укладення договору з ВАТ "Газпром" за базовою ціною 450 доларів США за 1 тисячу кубометрів газу та вартістю транзиту 1,7 долара США за транспортування 1 тисячі кубометрів газу на 100 кілометрів відстані. Він впевнений, що на Директивах був підпис ТИМОШЕНКО Ю.В. (не факсиміле) і відбиток печатки Кабінету Міністрів України синього кольору. Директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладення Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009 – 2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки він сприйняв як документ від КМ України, обов’язковий до виконання та який давав йому право підписувати контракти на вказаних умовах. Коли ТИМОШЕНКО Ю.В. надала йому Директиви, він відмовлявся підписувати контракт без рішення Уряду, на що ТИМОШЕНКО Ю.В. в категоричній формі сказала йому про те, що у разі, якщо він відмовиться підписати контракт, то вона звільнить його з роботи. Окрім того, вона повідомила, що надає затверджену нею директиву з цього приводу. Виходячи з думки фахівців та свого досвіду, вважає, що за рахунок газу, який був у сховищах можна було протримати країну до кінця лютого 2009 року взагалі не купуючи газ у Росії.

В ході судового слідства судом перевірені показання підсудної про те, що 19 січня 2009року в місті Києві, на прохання Голови HAK "Нафтогаз України" ДУБИНИ О.В., нею було видано окреме доручення Міністру палива та енергетики України та, в якості додатку до нього, затверджені директиви Прем’єр-міністра України делегації HAK "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках та твердження підсудної про те, що даний документ - окреме доручення Прем’єр-міністра України Міністру палива та енергетики України із додаванням до нього директив Прем’єр-міністра України делегації HAK "Нафтогаз України", не є правовстановлюючим документом, цей документ не є нормативно-правовим актом, а має статус розпорядчого документу Прем’єр-міністра України, в якому інтегрована правова воля, викладена у інших правових документах, які були прийняті далеко задовго до 19 січня 2009року.

Так, допитаний в судовому засіданні свідок ПРОДАН Ю.В., який станом на січень 2009року працював на посаді Міністра палива та енергетики України, дав показання про те, що після квітня 2008року НАК "Нафтогаз України" почав переговори щодо укладення контрактів з постачання природного газу на 2009рік. При чому, НАК "Нафтогаз України" і Міністерство палива та енергетики керувались відповідним указом президента, який зобов’язував перейти на прямі договірні відносини без посередників і укласти контракт. Продовж 2008 року відбувались відповідні переговори. Питання обговорювались на відповідних комісіях з питань співробітництва України з Росією, які очолювали прем’єр-міністри, там також давались відповідні доручення, щодо проблеми прямих контрактів на 2009 рік між НАК "Нафтогаз України" та "Газпром". В жовтні 2008 року був підписаний відповідний меморандум між Прем’єр-міністрами України та Росії, який зобов’язував укласти окремі контракти до 30 жовтня 2008року. Нажаль, з вини Російської сторони не відбулося укладання таких контрактів, тому що не була узгоджена ціна на закупівлю газу. Російська сторона вимагала залишити без змін ставку на транзит російського газу. До листопада 2008року контракт не був укладений, оскільки НАК "Нафтогаз України" не міг домовитись з "Газпром". З 1 січня 2009року було припинено постачання газу для України, при цьому Росія декларувала що вона забезпечує постачання газу. З 7 січня 2009року було повністю припинено поставка газу в Україну російською стороною, в тому числі і для європейських споживачів, і українська газотранспортна система знаходилась не в нормативному режимі, вона працювала на реверс. В таких умовах вводились жорсткі обмеження споживання газу споживачами. Ці жорсткі обмеження вводились з 1 січня 2009року. Спочатку обмеження вводилось для споживачів платників газу, а потім ці обмеження вводились для підприємств. Ситуація була досить загрозлива і будь-які різкі зміни могли привести до того, що могли б втратити споживання газу споживачами сходу. В цих умовах були здійснені візити на переговори до Російської Федерації з Прем’єр-міністром ОСОБА_20. З 2 січня 2009року він, за дорученням Президента України, інформував представників трьох Європейських країн, в першу чергу Прем’єр-міністра Чехії, яка тоді головувала в Євросоюзі, щодо дії Російської сторони, і запевнював представників Євросоюзу, про те, що Україна дуже чітко виконує і буде виконувати свої зобов’язання, щодо транзиту газу в Європейські країни. Представники Євросоюзу на неофіційному рівні сприймали і розуміли нас, але на офіційному рівні ми не отримували тієї підтримки, яку ми мали мати, тому що вони вимагали, як найскоріше домовитись з Російською стороною. Фактично не вмішуючись в цей процес просили, щоб ми домовились з Російською стороною і як найскоріше відновили поставки газу, які вона припинила 7 січня 2009року. Газотранспортна система працювала практично на стадії задоволення потреб споживачів. В таких умовах були розпочаті переговори в Москві. Російська сторона поставила досить жорсткі умови, щодо ціни на газ називалася цифра 450 доларів за газ з 1 січня 2009 року. Російська сторона наполягала на незмінності ціни на транзит газу. Внаслідок домовленості Прем’єр-міністрів України та Росії було досягнуто домовленості щодо укладання контракту на пряму поставку газу НАК "Нафтогаз України" без посередників. Були досягнуті домовленості щодо скидки ціни на газ у розмірі 20% на 2009 рік, були досягнені домовленості, щодо отримання по спеціальній ціні газу. Було також досягнено домовленості, щодо зміни ціни на транзит газу з 2010 року, так як попередню ціну встановили включно до 2010року. Внаслідок цього відбулось підписання відповідних контрактів, керівниками НАК "Нафтогаз України" та "Газпром". Після цього було відновлено транзит газу, як в Україну, так і до країн Європи.

Свідок ПРОДАН Ю.В. ствердив в судовому засіданні, що він отримав від Прем’єр-міністра України ТИМОШЕНКО Ю.В. доручення щодо доведення до відома НАК "Нафтогаз України" директив делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладення контрактів купівлі – продажу природного газу у 2009 – 2019 роках та контракти про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009року по 2019роки, також наданих йому ТИМОШЕНКО Ю.В. Після ознайомлення з директивами він їх завізував та, скоріше за все, передав голові НАК "Нафтогаз України" ДУБИНА О.В. Отримані директиви сприйняв як доручення Прем’єр-міністра України.

В судовому засіданні ПРОДАН Ю.В. повідомив, що знайшов в документах копію доручення, яке виписала Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В. та згадав про нього. Він не зміг пояснити суду, де саме знаходився або знаходиться оригінал доручення, копію якого він знайшов в своїх документах та чи він особисто передав директиви голові НАК "Нафтогаз України" ДУБИНІ О.В., чи останній самостійно взяв їх зі столу в залі переговорів.

Показання, дані свідком ПРОДАНОМ Ю.В. в частині щодо отримання від Прем’єр-міністра України ТИМОШЕНКО Ю.В. доручення щодо доведення до відома НАК "Нафтогаз України" директив щодо укладення контрактів купівлі – продажу природного газу у 2009 – 2019 роках та контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009року по 2019роки та передачі директив голові НАК "Нафтогаз України" ДУБИНА О.В. не відповідають свідченням, які ПРОДАН Ю.В. давав на досудовому слідстві, є суперечливими, ґрунтуються на припущеннях свідка та спростовуються сукупністю зібраних та досліджених в судовому засіданні доказів, зокрема послідовними показаннями свідка ДУБИНИ О.В., який засвідчив, що директиви йому особисто передала Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В., а тому суд ставиться до показань свідка ОСОБА_57 в цій частині критично.

Допитаний в судовому засіданні свідок ТУРЧИНОВ О.В., який з грудня 2007року по березень 2010року працював на посаді Першого віце-прем’єр-міністра України, повідомив суду, що враховуючи кризову ситуацію з постачанням газу до України та його транзиту до країн Європи, Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В. взяла відповідальність на себе і поїхала на до Москви, де 17-18 січня 2009 року провела переговори з Президентом Російської Федерації і Прем’єр-міністром Російської Федерації. До початку переговорів були жорсткі і безкомпромісні, 450 доларів ціна на газ фактично, і ця ціна продажу, робила фактично Україну не конкурентоздатною, практично в усіх галузях економіки. ТИМОШЕНКО Ю.В. під час переговорів, незважаючи на незмінну позицію Росії, змогла переконати Російську сторону в тому, щоб отримати 20 відсотків знижку на газ в 2009 році. ТИМОШЕНКО Ю.В. змогла домовитись, переконати Російську сторону продати Україні газ, який "РосУкренерго" не спромоглося викупити. Російська сторона погодилась продати Україні цей газ за заниженими цінами, тобто за цінами минулих років. Таким чином, завдяки проведеним ТИМОШЕНКО Ю.В. переговорам, Україна отримувала газ в 2009 році в середньому за ціною 232 доларів за тисячу кубічних метрів. Повернувшись 18 січня 2009року пізно з Москви, ТИМОШЕНКО Ю.В. повинна була виїжджати знову на переговори до Москви 19 січня 2009 року для підписання НАК "Нафтогаз Україна" відповідних угод. В зв’язку з тим, що часу у неї було обмаль і вона була змушена знову їхати до Москви, поки Російська сторона не відмовилась від тих знижок, які вони пообіцяли. Вона підготувала доручення НАК "Нафтогаз Україна" для підписання угод, з урахуванням своїх домовленостей, тобто, що було в цьому дорученні, яке вона оформила у вигляді директиви, це двадцяти відсоткова знижка і, головне, 450 доларів це була не фіксована, а формульна ціна. Саме таке доручення, оформлене у вигляді директив, ТИМОШЕНКО Ю.В. підготувала для Міністерства палива та енергетики України ПРОДАНА Ю.В. і, відповідно, до НАК "Нафтогаз Україна" через Міністра палива і енергетики. Він проводжав ТИМОШЕНКО Ю.В. перед відльотом до Москви і Прем’єр-міністр доручила йому проінформувати Уряд про ті домовленості, які були досягнуті на її переговорах в Москві.

ТИМОШЕНКО Ю.В. просила його пояснити членам Кабінету Міністрів України ситуацію для забезпечення політичної, моральної підтримки урядовців, щоб жодний член уряду не зробив якийсь демарш, або якусь заяву, яка б могла зірвати переговори. Саме тому, він отримав доручення і копію цієї директиви. Він зателефонував Міністру Кабінету Міністрів КРУПКУ П.М. і попросив зібрати 19 січня 2009року позачергове засідання Кабінету Міністрів України. На засіданні Кабінету Міністрів України 19 січня 2009року він детально, маючи доручення, поінформував членів Уряду, про важкі переговори, які провела ТИМОШЕНКО Ю.В. і про ті знижки, які вона отримала, що дозволяло якось забезпечити енергетичний баланс України. Він надав членам Уряду на засіданні Кабінету Міністрів України 19 січня 2009 року ксерокопію директив, підписаних Прем’єр-міністром України. На засіданні Кабінету Міністрів України ніхто не висловився проти підписання угод на умовах, про які домовився Прем’єр-міністр. Жоден не висловив позицію, що не можна підписувати угоди, тому що всі розуміли на скільки небезпечна ситуація в Україні, і що не існує альтернативи тому, що зробила Прем’єр-міністр, щоб врятувати Україну. 21 січня 2009року відбулось чергове засідання Кабінету Міністрів України, на якому ТИМОШЕНКО Ю.В. детально розповіла про підписані угоди, про досягнення, отримані в Російської Федерації. Уряд повністю схвалив ті результати, які були досягнуті 19 січня 2009року в Москві, це вже було схвалено голосуванням, і це є позиція уряду.

Крім того, в своїх показах ТУРЧИНОВ О.В. ствердив, що на засіданні Кабінету Міністрів України 19 січня 2009року не могли ставитись на голосування директиви, оскільки в цьому не було необхідності, а його завданням було поінформувати уряд про перебіг подій, які відбуваються в Москві.

Оцінка ТУРЧИНОВИМ О.В. директив, як доручення Прем’єр-міністра України, ґрунтується на припущеннях свідка та спростовується сукупністю зібраних та досліджених судом доказів.

Твердження ТУРЧИНОВА О.В. про те, що ніхто із членів Кабінету Міністрів України на засіданнях Кабінету Міністрів України як 19 січня 2009року, так і 21 січня 2009року не висловились щодо неприйнятності досягнутих домовленостей, повністю спростовується дослідженими в судовому засіданнями доказами, а саме: стенограмою засідання Кабінету Міністрів України від 19 січня 2009року, показаннями свідків ЄХАНУРОВА Ю.І., ВІНСЬКОГО Й.В., ВАКАРЧУКА І.О., ОГРИЗКА В.С., ПАВЛЕНКА Ю.О., ШАНДРИ В.М., ОНІЩУКА М.В., ПИНЗЕНИКА В.М.

Показання ТУРЧИНОВА О.В. про те, що на засіданні Кабінету Міністрів України 19 січня 2009року не передбачалось прийняття розпорядження щодо затвердження Директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки повністю спростовуються дослідженими судом доказами, а саме стенограмою засідання Кабінету Міністрів України від 19 січня 2009року, яка прямо свідчить, що другим на засіданні КМ України 19 січня 2009року розглядалось питання зовнішньоекономічної діяльності НАК "Нафтогаз України", під час обговорення якого ТУРЧИНОВ О.В. наголошував на необхідності підтримати Директиви, а порядок денний засідання Кабінету Міністрів України від 19 січня 2009року та проект розпорядження Кабінету Міністрів України з назвою "Питання зовнішньоекономічної діяльності НАК "Нафтогаз України", прямо свідчать про те, що на засіданні КМ України 19 січня 2009року планувалось затвердити директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки.

ТУРЧИНОВ О.В. повідомив, що знаходився та знаходиться в прямому службовому підпорядкуванні ТИМОШЕНКО Ю.В., повідомлені ним дані спростовуються дослідженими судом доказами, а тому суд критично ставиться до показань даного свідка.

Показаннями свідка ЮЩЕНКО В.А., Президента України (з 24.01.2005 по 21.03.2010), який засвідчив в судовому засіданні, що весь процес організації газових відносин, у зовнішній її частині у 2008-2009 роках, базувався на двох базових вихідних пунктах, які полягали в наступному. 12 лютого 2008року, під час робочого візиту до Російської Федерації та зустрічі з Президентом Росії ПУТІНИМ В.В. розглядалися низка питань, одне з них – це газові відносини України на кінець 2008 року та перспектива на 2009 рік. Суть рішення, якого вони досягли, полягало в чотирьох позиціях, і це була платформа для розбудови газових відносин на 2008-2009 роки. Перше - в найближчі три - п’ять років Російська Федерація і Україна переходять на режим ринкових відносин з точки зору формування ціни на газ, формування послуг транзитних, і формування послуг по зберіганню російського газу у підземних сховищах України. При цьому вони виходили з того, що три-п’ять років достатньо для того, щоб через синхронний і симетричний механізм реалізації ринкових угод, дві сторони покинули політичний концепт формування ціни на ці три продукти і перейшли до нормальних цивілізованих відносин, де б політика не давліла над темою ціни, щоб тема ціни не вирішувала кожного року 31 грудня і була політичною, а мала конкретний економічний контекст, як це відбувається в будь-якій європейській державі. Друге – наші відносини базуються без будь-якого посередника. При цьому посередники, які виникали між Україною та Росією, виникали тільки з доброї волі Росії. Україна мала роль відомого, а не ведучого. Третє - це питання боргу. Тоді борги були з 2007 року, включаючи пеню та штрафи за поставлений газ. Не всі борги взаємно визнані, але 90 відсотків - це ті борги, що на корпоративному рівні підтверджені. І тому російська сторона ставила питання, одним з перших, - це погашення боргу. Четверта позиція стосувалася тоді найбільш поточного і важливого на той час питання - це ціна на газ у 2008 році. Після дебатів, після переговорів, вони вийшли на те, що взаємоприйнятна позиція по 2008 року щодо ціни на газ - 179,5 доларів США, тобто зберегти ту ціну, що була. По поверненню з Москви підписав першу директиву уряду, де домовленість виписана по логіці дій, - 90 відсотків - урядові питання, а 10 відсотків - питання парламентські. Тоді з Президентом Росії вони домовилися, що переговори у них починаються негайно. В середині літа був прийнятий ще один Указ, мета якого - спонукати уряд до проведення тих належних переговорів на рівні урядів та корпоративних структур. 2 жовтня 2008 року відбулась зустріч прем’єр-міністрів України та Росії, за наслідками якої було підписано спільний меморандум, який включав у себе декілька базових пунктів, які повністю відповідають домовленостям Президентів, досягнутим раніше. Між тим, станом на 23 – 24 грудня 2008року вимога російської сторони погасити заборгованість в розмірі 2,4 млрд. дол. ознаменувала входження відносин з Російською стороною у глибоку кризу.

28 грудня 2008року, після повернення ДУБИНИ О.В. з переговорів, відбулась екстрена зустріч за участі ШЛАПАКА О.В. – керівника економічного блоку Президента, СОКОЛОВСЬКИЙ Б.І. – постійного представника Президента України по зовнішньому блоку енергетичних питань, і ДУБИНИ О.В.. Як повідомив ДУБИНА О.В., під час переговорів представників НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" обговорювалась ціна на газ 250 доларів за тисячу м3, що стосується тарифу транзиту – 1,7. При цьому ДУБИНА О.В. вважав, що російська сторона діяла непоступливо по відношенню до тарифу транзиту, а ціну на газ можна довести до 235дол. за тисячу метрів кубічних. 28 грудня 2008року відбулась телефонна розмова між Прем’єр-міністром Росії і Прем’єр-міністром України, під час якої в перший і єдиний раз російська сторона на офіційному рівні заявляє пропозицію українській стороні про ціну 250 за тисячу кубів російського газу, тариф 1,7, і недопущення реекспорту. Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В. відхилила пропозицію Прем’єр-міністра Росії.

Свідок ЮЩЕНКО В.А. ствердив, що йому, зі слів Прем’єр-міністра Російської Федерації ПУТІНА В.В. відомо, що останній запропонував Прем’єр-міністру України ТИМОШЕНКО Ю.В. приїхати та підписати контракт по 250 дол. США за тис. куб. м. з правом реекспорту, а Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В. відмовилась.

29 грудня 2008 року ДУБИНА повідомив про те, що Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В. доручила йому організувати їй терміновий робочий візит до Прем’єр-міністра Росії і до керівництва "Газпрому". Прем’єр-міністр Росії повідомив, що не бажає зустрічатися з Прем’єр-міністром України. ДУБИНА О.В. просив Президента України дати м’який сигнал Прем’єр-міністру України ТИМОШЕНКО Ю.В. про те, що її в Росії не бажають бачити.

31 грудня 2008року ДУБИНА О.В. повернувся з Москви у зв’язку з фактичним припиненням переговорного процесу.

В ніч на перше січня 2009 року була оприлюднена спільна заява Президента України та Прем’єр-міністра України. Мета заяви була по-перше, пояснити, чому переговори зірвалися; по-друге, донести світу гарантії, що Україна у цих домовленостях поступала чесно, послідовно, і це ніяк не відобразиться на транзитних гарантіях.

З 4 січня 2009року Російська сторона почала зменшувати поставки газу для транзиту, а з 6-го на 7-ме поставки газу до Європи були перекриті.

Українська сторона проводила дії згідно плану проведення зовнішньополітичної роботи та, станом на 17 січня 2009року, Українська сторона досягла розуміння з Європейськими партнерами на кожному рівні.

Свідок ЮЩЕНКО В.А. ствердив, що після телефонної розмови з ОСОБА_50, наявною перспективою проведення нормальних європейських переговорів, європейської трьохсторонньої конференції, враховуючи, що Україна мала запаси газу до березня-травня 2009року, він просив Прем’єр-міністра України ТИМОШЕНКО Ю.В. не їхати на Міжнародну конференцію з газових питань до Москви, на що остання погодилась.

Між тим, Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В. відбула до Москви та провела переговори з Прем’єр-міністром Російської Федерації.

18 січня 2009року, по поверненню ТИМОШЕНКО Ю.В. з Москви, відбулась зустріч під час якої ТИМОШЕНКО Ю.В. не повідомила Президента України про досягнуті домовленості та не надала проекту контракту.

Після підписання контрактів 19 січня 2009року та повернення ТИМОШЕНКО Ю.В. з Москви Президент України просив надати йому копії укладених контрактів, але отримав відмову з посиланням на те, що контракт є секретним матеріалом.

Свідок ЮЩЕНКО В.А. вважає, що укладений в результаті переговорів, проведених ТИМОШЕНКО Ю.В., контракт купівлі – продажу природного газу в 2009 – 2019 роках є найбільш дестабілізуючим фактором на сьогоднішній день.

Станом на січень 2009року Україна мала достатні запаси газу для того, щоб спокійно працювати і вести переговори з Росією.

Щодо мотивів проведення ТИМОШЕНКО Ю.В. переговорів в Москві, за результатами яких були укладені контракт купівлі – продажу природного газу в 2009 – 2019 роках та контракт про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019роки, свідок ЮЩЕНКО В.А. ствердив, що мотивом дій ТИМОШЕНКО Ю.В. було підписання Прем’єр-міністром України угоди напередодні президентських виборів. В суспільстві створюється ілюзія перемоги суспільно-національних інтересів, а за цим криється підтекст політичний. Росії треба мати проросійського услужливого лідера, і якою ціною це оплачується – це не так важливо. І тому, через цілу низку кроків, які підвели Україну до 19 січня 2009року, була зроблена підміна національних інтересів політичною доцільністю.

Показаннями свідка ШЛАПАКА О.В., який у січні 2009 року працював на посаді першого заступника Глави Секретаріату Президента України та в судовому засіданні засвідчив, що в лютому 2009 року Президент України ЮЩЕНКО В.А. напряму з Президентом РФ ПУТІНИМ В.В. обговорили питання про перехід на прямі стосунки у відносинах, що стосується і поставки газу, і транзиту в Україну та дійшли висновку, що потрібно перейти на прямі стосунки, які взаємопов’язують відповідальність сторін, як в питаннях поставки газу в Україну, так і транзиту. Після цього був підписаний меморандум Прем’єр-міністром України ТИМОШЕНКО Ю.В. і Прем’єр-міністром Російської Федерації ОСОБА_20, в якому визначались принципи подальшої співпраці. Це був суттєвий крок вперед у відносинах Української і Російської сторін. Однак, практика виявилась значно складнішою, і в ході переговорів, які далі тривали, ми отримали пропозицію з російської сторони – 250 дол. США за газ, і 1,7 дол. США за транзит. Погодитись на це українська сторона певним чином не могла. Станом на 1 січня 2009року контрактів підписано не було. В ніч на 1 січня 2009року вийшла спільна заява Президента України і Прем’єр-міністра України, в якій вони пояснили свою позицію, чому вони проти вказаної пропозиції російської сторони, оскільки вони виходили з того, що ціна на газ повинна бути 200 дол. США, а ціна на транзит 2,0 дол. США. Оскільки контракти підписані не були, Російська Федерація зменшила поставки газу в Україну на ті обсяги, які мали бути призначені для України, а з 05 чи 06 січня 2009року припинила повністю поставки газу в Україну, тим самим унеможлививши транзит газу територією України.

В середині січня 2009року керівник НАК "Нафтогаз України" ДУБИНА О.В. відбув в Москву для продовження переговорів з Російською Федерацією. На переговорах російською стороною пропонуються ціни: 400-420 дол. США за 1 тис. куб. метрів і він не прийняв відповідальності за підписання будь-яких контрактів. 17 січня 2009року на переговори з Прем’єр-міністром Російської Федерації ПУТІНИМ В.В. виїжджає Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В. 19 січня 2009року, в понеділок, зранку о 09-00 год., відбулась нарада у Президента України, на якій Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В. зазначила, яких вона досягла домовленостей з Прем’єр-міністром Російської Федерації. Свідок ШЛАПАК О.В. ствердив, що, в рамках цієї наради, будучи певним чином проінформованим про деталі проектів контрактів, він почав задавати питання, чому стартова ціна 450 дол., а ціна транзиту залишається 1,7 дол. США, чому контракти асиметричні? Прем’єр міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В. пообіцяла надати копії проектів контрактів, щоб Президент України міг їх вивчити, але жодної конкретної інформації по суті основних позицій не повідомила. Президент України ЮЩЕНКО В.А. не надавав згоди на підписання контрактів від 19 січня 2009року. Позиція Президента України полягала в тому, що потрібно взяти паузу, оскільки ситуація була дуже складна, однак на їх переконання та на переконання фахівців НАК "Нафтогаз України" у України ще був час для того, щоб продовжувати переговори, а тому ЮЩЕНКО В.А. наполягав на тому, щоб переговори були продовжені. Про підписання контрактів дізнались тільки з засобів масової інформації. На його думку підписані контракти не відповідають укладеному з Російською стороною меморандуму та є економічно невигідними для України.

Оголошеними в судовому засіданні показами свідка ПИНЗЕНИКА В.М., який показав, що до лютого 2009року він працював на посаді Міністра фінансів України та відповідав за складання та виконання Державного бюджету України в межах, визначених положенням про Міністерство фінансів України. Постачання природного газу в України на момент мого призначення на посаду Міністра здійснювалося відповідно до укладених договорів між НАК "Нафтогаз України" та "Росукренерго". Пам’ятає, що у січні 2009 року ВАТ "Газпром" почало обмежувати постачання природного газу в Україну, а згодом і припинили транзит природного газу через територію України. 19 січня 2009 року було скликано термінове засідання членів Кабінету Міністрів України. На засіданні Уряду головував ТУРЧИНОВ О.В., оскільки Прем’єр-міністр України ТИМОШЕНКО Ю.В. знаходилась у відрядженні в м. Москва та очолювала українську делегацію на переговорах із російською стороною з приводу газових домовленостей. ТУРЧИНОВ О.В. повідомив, що причиною терміновості зібрання Уряду є обговорення проекту директив щодо укладення Контрактів на постачання природного газу в Україну та транзит газу. Як доповів ТУРЧИНОВ О.В. на той час проводились переговори української та російської сторони з приводу поставок природного газу в Україну. І однією з умов російської сторони була запропонована ціна, яку б мала сплачувати Україна за поставлений газ, і вона повинна була складати 450 доларів США за 1000 куб. метрів газу. При цьому ціна за транзит природного газу через територію України залишалась на 2009 рік незмінною, тобто на рівні 2008 року. Також ТУРЧИНОВ О.В. доповів, що в ході засідання необхідно прийняти директиви для проведення подальших переговорів та укладення довгострокових Контрактів на умовах, запропонованих російською стороною. ТУРЧИНОВ О.В. доповідав присутнім ситуацію, яка склалась на переговорах. Після доповіді ТУРЧИНОВ О.В. відбулось обговорення проекту директив. Багато членів Уряду задавали питання з того чи іншого приводу. Однак, повних відповідей на поставлені питання із документу вони не отримали. Тому, на його думку, якби прийняття даного рішення було поставлено на голосування, то його б не було прийнято. Після тривалого обговорення даного питання ТУРЧИНОВ О.В. зняв його із обговорення і не став виносити його на голосування.

Показаннями свідка АЗАРОВА М.Я. - Прем’єр-міністра України, який засвідчив в судовому засіданні, що після призначення на посаду він особисто вивчив усі документи, які стосувались фінансово-господарських взаємовідносин між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" щодо постачання та транзиту газу на 2009-2019 роки. На його переконання контракти, укладені 19 січня 2009 є абсолютно невигідними для України, більш того, вони ведуть державу до банкрутства. Викладені російською стороною юридичні норми в угодах передбачають жорсткі санкції у разі одностороннього виходу із угоди, а також за недобір газу влітку – 150%, взимку – 300%. У зв’язку з цим ставити питання про скасування підписаних у 2009 році контрактів на цей час досить складно. Відповідно до умов Контракту купівлі-продажу природного газу від 19 січня 2009року передбачається, що ціна російського газу, що поставляється в Україну, щоквартально встановлюється за спеціальною формулою, яка визначає певну траєкторію ціни на рік. Формула визначення ціни, закладена у контрактах між НАК "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром", укладених 19 січня 2009року, не відповідає використовуваній у довгострокових договірних відносинах ВАТ "Газпром" і його європейських контрагентів концепції ціноутворення, а саме: - замість формули розрахунку базової ціни закладена сама базова ціна, причому в якості такої використана не розрахункова ціна газу станом на певну дату попереднього періоду, а фіксоване значення 450 доларів за 1000 кубометрів; - у якості одного з альтернативних енергоносіїв узятий газойль, який не використовується на внутрішньому ринку України. Коректніше було б використовувати у розрахунках, поряд з мазутом, енергетичне вугілля; - не передбачено будь-який коефіцієнт, який дозволяв би адаптувати формулу ціни до мінливих умов. Крім цього, розрахунки, що обґрунтовують базову ціну 450 доларів за 1000 куб. м. відсутні. Фактично ця ціна відповідає найгіршим умовам довгострокових контрактів між ВАТ "Газпром" і компаніями деяких європейських країн (наприклад, Польщі) у той період. При цьому не були враховані ні нижчі транспортні витрати, ні те, що Україна є найбільшим покупцем російського природного газу і, відповідно, за загальноприйнятими ринковими підходами має підстави розраховувати на постійно діючу знижку до ціни газу (відповідний знижуючий коефіцієнт у формулі). На практиці укладання довгострокових контрактів між ВАТ "Газпром" і європейськими контрагентами для кожної країни застосовуються конкретні формули розрахунків, що містять індивідуально узгоджені у двосторонньому форматі з Російською стороною параметри, насамперед метод визначення базової ціни на газ і коефіцієнти у вищезазначених формулах. На сьогоднішній день Російська сторона публічно відмовляється від можливості перегляду принципів формування ціни на газ і заявляє про те, що існуючі Контракти повинні виконуватися в повному обсязі. Щодо ціни на газ для України у 2009 році свідок ствердив, що ця ціна була зі знижкою 20%, тоді як у першому кварталі 2010 року вона підвищилась до 304 доларів за 1 тисячу куб. метрів. Згідно із газовими контрактами, підписаними Урядом ТИМОШЕНКО Ю.В. у 2009 році, ціна на газ в Україні в 4 кварталі 2011 року становила б близько 488 доларів за тисячу кубометрів (без урахування ратифікованих "Харківських угод"). Свідок АЗАРОВ М.Я. також повідомив, що підписані контракти у 2009 році будуть визначати політику України на 10 років уперед, а підписання газових угод на таких умовах було повною здачею національних інтересів України. На його думку, при проведенні переговорів у Москві та отриманні знижки 20% на 2009 рік колишній Прем’єр-міністр ТИМОШЕНКО Ю.В. керувалась своїми особистими мотивами, направленими на перемогу на Президентських виборах у 2009 році за будь – яку ціну.

Свідок ОНІЩУКА М.В. в судовому засіданні дав показання про те, що він був присутній на позачерговому засіданні Уряду 19 січня 2009року, яке вів Перший віце-прем’єр-міністр ТУРЧИНОВ О.В. Предметом обговорення на засіданні Уряду був проект Директив. Питання щодо схвалення Директив було знято ТУРЧИНОВ О.В. з обговорення у зв’язку з відсутність єдності міністрів з цього питання. Показання свідка в сукупності з іншими доказами, підтверджують вину підсудної ТИМОШЕНКО Ю.В. у вчиненому злочині.

Показання ТИМОШЕНКО Ю.В. про те, що документ "Директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки" є додатком та частиною до її доручення Міністру палива та енергетики України ПРОДАНУ Ю.В. спростовується дослідженими в судовому засіданні доказами, зокрема дослідженим в судовому засіданні документом "Директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки", протоколом огляду від 18 квітня 2011року підтверджується, що ТИМОШЕНКО Ю.В., в порушення вимог ст. 19 Конституції України, затвердивши одноособово ці директиви та скріпивши їх печаткою Кабінету Міністрів України зобов’язала делегацію НАК "Нафтогаз України" на переговорах з ВАТ "Газпром" щодо укладення Контракту купівлі – продажу природного газу в 2009 – 2019роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019роки при підписанні Контракту купівлі продажу природного газу в 2009 - 2019 роках для споживачів України керуватися умовами, викладеними в Директивах. Показаннями свідків ДУБИНИ О.В. та ДІДЕНКА І.М., безпосередніх учасників переговорів в Москві та осіб, що підписали контракти з ВАТ "Газпром" на виконання одноособово затверджених ТИМОШЕНКО Ю.В. директив, спростовується твердження про те, що Директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання Контрактів купівлі-продажу природного газу та його транзиту в 2009-2019 роках були передані ОСОБА_57 на виконання доручення ТИМОШЕНКО Ю.В.

Суд враховує, що згідно вимог параграфу 9 Регламенту Кабінету Міністрів України, доручення Прем’єр-міністра України оформляється як офіційний документ організаційно-розпорядчого характеру на спеціальному бланку та приходить до висновку, що показання підсудної ТИМОШЕНКО Ю.В. спростовуються сукупністю досліджених судом доказів та направлені на уникнення від кримінальної відповідальності за скоєний нею злочин.

Так, відповідно до параграфу 9 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №950 від 18 липня 2007року (в редакції, станом на січень 2009року) Прем’єр-міністр України мав право з метою спрямування, координації і контролю діяльності членів Кабінету Міністрів, керівників інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих держадміністрацій давати доручення, обов'язкові для виконання зазначеними органами та посадовими особами. Доручення Прем'єр-міністра мали оформлятись як офіційний документ організаційно-розпорядчого характеру на спеціальному бланку і не пов'язане з розглядом поточної кореспонденції.

В ході розгляду справи сторона захисту обґрунтовувала невинуватість ТИМОШЕНКО Ю.В. у вчиненні інкримінованого їй злочину посиланням на те, що підсудна, обіймаючи посаду Прем’єр-міністра України, дала доручення Міністру палива та енергетики України ПРОДАНУ Ю.В. довести до відома делегації НАК "Нафтогаз України" її доручення у формі Директив делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки. Підсудна неодноразово стверджувала в суді про те, що вона видала доручення Прем’єр-міністра України у формі Директив та вважає, що її доручення могли мати будь – яку назву і зовнішню форму. В обґрунтування такого твердження підсудна посилається на науково-консультативний висновок (попередній) завідувача кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професора ОСОБА_59 з питань, що містяться у запиті приватного адвоката ОСОБА_3 від 23 серпня 2011року щодо кримінально-правової оцінки дій ТИМОШЕНКО Ю.В., пов’язаних із виданням 19 січня 2009року директив Прем’єр-міністра України (а. с. 28-44, т. 27).

З такими доводами суд погодитись не може.

Перш за все слід зазначити, що відсутність у Регламенті Кабінету Міністрів України типової форми доручення Прем’єр-міністра України не означає, що ТИМОШЕНКО Ю.В., обіймаючи посаду Прем’єр-міністра України, була вправі порушувати вимоги статті 19 Конституції України та приймати рішення, які виходять за межі наданих їй повноважень та у спосіб, що не передбачений Конституцією України та законами України видавати директиви, підстави, порядок та спосіб прийняття яких визначений Регламентом Кабінету Міністрів України, після чого на власний розсуд називати прийняті рішення дорученнями Прем’єр-міністра України.

Доручення Прем’єр-міністра України, згідно вимог Регламенту Кабінету Міністрів України мали оформляється як офіційний документ організаційно-розпорядчого характеру на спеціальному бланку. Директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки, одноособово затверджені Прем’єр-міністром України ТИМОШЕНКО Ю.В., не оформлені на спеціальному бланку та адресовані ні членам Кабінету Міністрів, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих держадміністрацій, а делегації НАК "Нафтогаз України".

Доводи підсудної ТИМОШЕНКО Ю.В. та захисників про невстановлення причинного зв’язку між виданням ТИМОШЕНКО Ю.В. директив делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки та заподіянням шкоди, а також посилання на відсутність збитків у НАК "Нафтогаз України" у 2009році, повністю спростовується сукупністю досліджених судом доказів, а саме документом - Довідкою (проміжною) фінансово-господарської діяльності ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", висновком судово-економічної експертизи №3573/11-19 від 21 квітня 2011 року, документом - Загальною довідкою комісійної перевірки окремих питань фінансово-господарської діяльності ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" за період з 01.01.2008 по 31.12.2010, висновком судово-економічної експертизи від 12 травня 2011року № 4049/11-19 підтверджено втрату активів та нанесення збитків НАК "Нафтогаз України" за умови підписання контрактів між ВАТ "Газпром" та НАК "Нафтогаз України" від 19 січня 2009року купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 роках та від 19 січня 2009року про об’єми і умови транзиту природного газу через територію України на період 2009-2019 років всупереч умовам Угоди між KM України і Урядом Російської Федерації про додаткові заходи щодо забезпечення транзиту природного газу по території України від 4.10.2001 (ратифікована згідно із Законом України від 15.11.2001 № 2797-ІІІ), на суму 194 625 386,70 долара США, яка розрахована, виходячи із середньозваженої ціни, що призвело до збитків на вказану суму, або 1 516 365 234,94 грн.

Доводи підсудної ТИМОШЕНКО Ю.В. та захисників про те, що дані аналітичної записки до звіту про виконання фінансового плану апарату НАК "Нафтогаз України", затвердженого постановою КМ України від 29 грудня 2009року №1431 за 2009рік та показники консолідованої фінансової звітності Публічного акціонерного товариства "НАК "Нафтогаз України", викладені у висновку за результатами аудиту ЗАТ "Ернст енд Янг Украудит" свідчать про те, що видатки НАК "Нафтогаз України" на забезпечення транзиту природного газу у 2009 році є значно нижчими, ніж у 2008 році, що, на їх думку, повністю доводить відсутність збитків у кримінальній справі та виправдовує підсудну, не відповідають фактичним обставинам справи, встановленим в судовому засіданні.

Так, показники консолідованої фінансової звітності "НАК "Нафтогаз України", за наслідками аудиту ЗАТ "Ернст енд Янг Украудит" (а. 35 звіту, а.с. 152-212, т. 30) та фактичні дані, що містяться в документі - інформаційній довідці щодо витрат на транспортування нафти та газу Компанії в 2009 та 2008 роках, відомості про які відображено в консолідованій фінансовій звітності НАК "Нафтогаз України" за 2009 рік за міжнародними стандартами (а.с. 213-214, т.30), свідчать, що зменшення зазначених витрат у 2009 році порівняно з 2008 роком на 601 млн. грн. пояснюється зменшенням обсягу газу, який було використано на ВТВ, з 5 млрд. 229 млн. куб. м у 2008 році до 3 млрд. 688 млн. куб. м в 2009 році, що пов’язано із зменшенням обсягу транспортування газу ДК "Укртрансгаз", який у 2008 році склав 186 млрд. куб. м, а в 2009 році – 141 млрд. куб. м., а, отже, обсяги транспортування газу у 2009 році порівняно з 2008 роком зменшилися, а витрати на транспортування у 2009 році навпаки збільшилися.

Аналізуючи всі досліджені в судовому засіданні докази по справі в їх сукупності, суд вважає, що підсудна ТИМОШЕНКО Ю.В., затвердивши, всупереч вимогам ст. 19 Конституції України, Регламенту Кабінету Міністрів України, одноособово директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладення Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009 – 2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 року по 2019 рік, надавши голові правління НАК "Нафтогаз України" ДУБИНА О.В. вказівки щодо підписання контрактів на економічно невигідних та неприйнятних для України умовах та вручивши йому зазначені директиви, обов’язкові для виконання, повідомивши йому недостовірну інформацію про те, що положення вказаних директив затверджені 19 січня 2009 відповідним розпорядженням Кабінету Міністрів України, умисно використала надані їй владу та службові повноваження у злочинних цілях та вчинила дії, які явно виходять за межі наданих їй прав та повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, тобто злочин, передбачений ст. 365 ч. 3 КК України.

Обставин, що пом’якшують, або обтяжують покарання ТИМОШЕНКО Ю.В. судом не встановлено.

Приймаючи до уваги підвищену суспільну небезпечність вчиненого ТИМОШЕНКО Ю.В. злочину, її особу, відсутність будь-якого каяття у вчиненому, суд не вбачає підстав для призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом та приходить до висновку, що підсудній слід обрати покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження скоєння нових злочинів, лише у виді позбавлення волі, в мінімальних межах, передбачених санкцією ст. 365 ч. 3 КК України (в редакції станом на час вчинення злочину), з позбавленням підсудної права обіймати посади в органах державної влади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків на строк, в межах санкції статті 365 ч. 3 КК України.

Оцінюючи всі досліджені докази по справі, суд вважає, що позов ПАТ "НАК "Нафтогаз України" про відшкодування збитків, завданих злочином, підлягає до задоволення, оскільки наявність причинного зв’язку між злочинними діями ТИМОШЕНКО Ю.В. та завданими збитками, а також їх розмір повністю стверджується дослідженими в судовому засіданні доказами.

Речовий доказ по справі: оптичний диск "TDK DVD – R – 1 – 6x speed 4.7GB" із записом програми "ШУСТЕР.LIVE" від 20 травня 2011року (а. с. 300 т. 13) – слід зберігати разом з матеріалами кримінальної справи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 323, 324, 328 КПК України, суд,

З А С У Д И В :

ТИМОШЕНКО Ю.В. визнати винною у вчиненні злочину, передбаченого ст. 365 ч. 3 КК України і призначити їй покарання у виді позбавлення волі на строк 7 (сім) років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, пов’язані з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських обов’язків на строк 3 (три) роки.

Запобіжний захід ТИМОШЕНКО Ю.В. до набрання вироком законної сили залишити попередній – тримання під вартою і утримувати її в СІЗО №13 Державного департаменту України з питань виконання покарань в м. Києві та Київській області.

Строк відбуття покарання рахувати з 5 серпня 2011року, зарахувавши в строк відбуття покарання строк затримання ТИМОШЕНКО Ю.В. на досудовому слідстві протягом 24 – го травня 2011року.

Речовий доказ по справі: оптичний диск "TDK DVD – R – 1 – 6x speed 4.7GB" із записом програми "ШУСТЕР.LIVE" від 20 травня 2011року – зберігати разом з матеріалами кримінальної справи.

Цивільний позов Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" задовольнити.

Стягнути з ТИМОШЕНКО Ю.В. (ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1, фактично тимчасово проживаючої: АДРЕСА_2; АДРЕСА_3) на користь Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" (01001, м. Київ-001, вул. Б. Хмельницького, 6, код ЗКПО 20077720, р/р №260053012609 ПАТ "Промінвестбанк", МФО 300012, код ЗКПО банку 00039002) 1 516 365 234 (один мільярд п’ятсот шістнадцять мільйонів триста шістдесят п’ять тисяч двісті тридцять чотири гривні) 94к. заподіяних збитків.

Стягнути з ТИМОШЕНКО Ю.В. на користь Київського науково – дослідного інституту судових експертиз (03680, м. Київ, вул. Смоленська, 6, отримувач платежу – КНДІСЕ м. Києва, р/р 31255272210579 в ГУДК у м. Києві, МФО 820019, код 02883096) судові витрати в сумі 2 538 (дві тисячі п’ятсот тридцять вісім) гривень 00 к. за проведення експертизи №3573/11-19.

Стягнути з ТИМОШЕНКО Ю.В. на користь Київського науково – дослідного інституту судових експертиз (03680, м. Київ, вул. Смоленська, 6, отримувач платежу – КНДІСЕ м. Києва, р/р 31255272210579 в ГУДК у м. Києві, МФО 820019, код 02883096) судові витрати в сумі 4 512 (чотири тисячі п’ятсот дванадцять) гривень 00 к. за проведення експертизи №3616/11-11/3617/11-13.

Стягнути з ТИМОШЕНКО Ю.В. на користь Київського науково – дослідного інституту судових експертиз (03680, м. Київ, вул. Смоленська, 6, отримувач платежу – КНДІСЕ м. Києва, р/р 31255272210579 в ГУДК у м. Києві, МФО 820019, код 02883096) судові витрати в сумі 3 384 (три тисячі триста вісімдесят чотири) гривні 00 к. за проведення експертизи №4049/11-19.

Вирок може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва протягом 15 діб з моменту його проголошення.

Суддя Р. В. Кірєєв

Комментарии приговора бывшему Премьер-министру Украины Тимошенко Ю.В. от политиков.

Вернуться на главную

 

 


Украинская Баннерная Сеть

 

Rambler's Top100

Solist2.com.ua 2009-2011г. Реклама на сайте
© использование и копирование материалов сайта разрешается при наличии прямой ссылки на сайт и указания автора материала.
Наш электронный адрес: solist2@gmail.com